8027, Sotiri Papalazarou, Paphos Cyprus

Ψυχικές Διαταραχές

Τι είναι η διαταραχή πανικού;

Η διαταραχή πανικού είναι μια από τις αγχώδεις διαταραχές στην οποία το άτομο αισθάνεται συχνά και απροσδόκητα φόβο χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος. Αυτά τα συχνά ξεσπάσματα έντονου φόβου ονομάζονται «κρίσεις πανικού». Κατά τη διάρκεια των κρίσεων το άτομο μπορεί να έχει έντονα σωματικά συμπτώματα, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, δυσκολία στην αναπνοή ή ζαλάδα, τα οποία αυξάνουν το φόβο του.

Το άτομο πιστεύει ότι οι κρίσεις (ή προσβολές) πανικού μπορεί να του συμβούν οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς καμιά προειδοποίηση και οπουδήποτε (στη δουλειά, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, σε δημόσιο χώρο κ.λπ.). Έτσι ζει με το συνεχή φόβο μιας νέας προσβολής, αποφεύγοντας να πηγαίνει σε μέρη όπου ήδη του συνέβη μια κρίση πανικού. Αυτός ο φόβος συχνά είναι τόσο έντονος που το άτομο νιώθει ανίκανο να βγει από το σπίτι του (σε αυτή την περίπτωση η διαταραχή ονομάζεται «αγοραφοβία»). Μολονότι δεν διαρκούν πολύ, οι κρίσεις πανικού βιώνονται ως πολύ τρομακτικές και δίνουν την εντύπωση ότι μπορεί να κρατήσουν για πάντα.

Το άτομο είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι δεν ευθύνεται το ίδιο για τη διαταραχή του και ότι για να απαλλαγεί από αυτήν χρειάζεται βοήθεια. Οι κρίσεις συνήθως εμφανίζονται για πρώτη φορά σε νεαρή ηλικία, μεταξύ 18 και 24 χρονών, ή έπειτα από καταστάσεις κατά τις οποίες το άτομο είναι ιδιαίτερα αγχωμένο (π.χ. μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου).

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού;

Στη διαταραχή πανικού τα συμπτώματα είναι και σωματικά και ψυχολογικά:

 • Αίσθημα παλμών, έντονοι χτύποι καρδιάς ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού.
 • Εφίδρωση.
 • Τρεμούλα ή έντονος τρόμος.
 • Αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας.
 • Αίσθημα πνιγμού.
 • Πόνος ή «βάρος» στο στήθος.
 • Ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση.
 • Αίσθημα ζάλης, αστάθεια ή τάση για λιποθυμία.
 • Φόβος για ενδεχόμενη απώλεια ελέγχου ή τρέλας.
 • Φόβος θανάτου.
 • Μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα.
 • Ρίγη ή αίσθημα ζέστης.
 • Τάση φυγής από το συγκεκριμένο χώρο.
 • Φόβος ότι η κρίση θα ξανασυμβεί και αποφυγή των καταστάσεων ή των χώρων όπου εμφανίστηκε μια κρίση πανικού (στην περίπτωση της αγοραφοβίας).

Τι προκαλεί τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού;

Σε καταστάσεις που είναι απειλητικές συνήθως τίθενται σε λειτουργία δύο βασικοί βιολογικοί μηχανισμοί: η φυγή ή η μάχη για την αντιμετώπιση της απειλής. Ο εγκέφαλος ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα προκαλώντας έκκριση αδρεναλίνης, πράγμα που μπορεί να γίνει αντιληπτό ως μια αίσθηση έξαψης. Οι χτύποι της καρδιάς αυξάνουν, για να τροφοδοτήσουν με περισσότερο οξυγόνο τους ιστούς. Το αίμα μεταφέρεται από το δέρμα και τα δάκτυλα στους μεγάλους μυς του σώματος. Αυτό μειώνει την αιμορραγία σε περίπτωση «επίθεσης» και προκαλεί μια αίσθηση παγώματος στα χέρια και στα πόδια. Ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνεται επίσης, για να προμηθεύσει τον οργανισμό με περισσότερο οξυγόνο. Γι’ αυτό και εμφανίζονται δύσπνοια, ζάλη και πόνος στο στήθος. Η εφίδρωση με τη σειρά της εμποδίζει την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, για να δεχτούν περισσότερο φως και να διερευνηθεί το οπτικό πεδίο ώστε να γίνεται πιο εύκολα αντιληπτός ο κίνδυνος. Εξ ου και η ευαισθησία στο έντονο φως και οι διαταραχές στην όραση. Το πεπτικό σύστημα υπολειτουργεί για να παρέχει αίμα στους μυς, με αποτέλεσμα να στεγνώνει το στόμα και να εμφανίζεται το αίσθημα της ναυτίας. Οι μύες βρίσκονται σε ένταση καθώς προετοιμάζουν τον οργανισμό για φυγή, αν όμως τελικά δεν δραστηριοποιηθούν μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς ή τρέμουλο. Οι σκέψεις είναι επικεντρωμένες στη διερεύνηση της απειλής, διατηρώντας την εγρήγορση και την επαγρύπνηση. Όλη αυτή η διαδικασία βοηθά το άτομο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο. Για παράδειγμα , όταν διασχίζουμε πεζοί ένα δρόμο και ξαφνικά δούμε ένα αυτοκίνητο να έρχεται κατά πάνω μας με ιλιγγιώδη ταχύτητα, θα τρέξουμε γρήγορα στο απέναντι πεζοδρόμιο. Ο εγκέφαλος μας μας έδωσε την εντολή να τρέξουμε γρήγορα (μηχανισμός φυγής) και εμείς την εκτελέσαμε, αφού πρώτα ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός που περιγράφηκε παραπάνω.

Μερικές φορές όμως αυτή η διαδικασία ξεκινά σε καταστάσεις τις οποίες το άτομο αντιλαμβάνεται ως απειλητικές, παρότι δεν υπάρχει πραγματική απειλή. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται λόγω της ενεργοποίησης αυτού του μηχανισμού, και προκαλούν δυσφορία και φόβο, είναι πιθανό να ενταθούν και να οδηγήσουν σε κρίση πανικού εξαιτίας του φόβου που το άτομο θα βιώσει. Μολονότι και στις δύο περιπτώσεις ο μηχανισμός είναι ο ίδιος (επομένως φυσιολογικός και καθόλου επικίνδυνος), στις καταστάσεις όπου υπάρχει πραγματική απειλή δεν γίνεται τόσο έντονα αντιληπτός και δεν προκαλεί κανένα φόβο. Αντίθετα, στις καταστάσεις που δεν εμπεριέχουν πραγματικό κίνδυνο (π.χ. σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς, μέρη με πολύ κόσμο) αυτός ο μηχανισμός γίνεται έντονα αντιληπτός από το άτομο και του προκαλεί φόβο («τι μου συμβαίνει; μήπως τρελαθώ ή χάσω τον έλεγχο; Μήπως πάθω ανακοπή και πεθάνω;»). Αυτός ο φόβος με τη σειρά του ενεργοποιεί ξανά το μηχανισμό αντιμετώπισης του κινδύνου (το άτομο νιώθει ότι υπάρχει απειλή), εντείνοντας τα σωματικά συμπτώματα, τα οποία αυξάνουν το φόβο ότι κάτι κακό θα συμβεί, Έτσι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος που προκαλεί και συντηρεί τις κρίσεις πανικού.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι στις απειλητικές για μας καταστάσεις δεν δίνουμε σημασία στα σωματικά μας συμπτώματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά τον κίνδυνο ή την απειλή. Στο παράδειγμα που προαναφέραμε, για λίγα λεπτά αφότου φτάσουμε στο πεζοδρόμιο και το αυτοκίνητο έχει απομακρυνθεί, η καρδιά μας εξακολουθεί να κτυπά δυνατά και γρήγορα, είμαστε ιδρωμένοι, ίσως μάλιστα βλέπουμε και «αστραπές». Τα συμπτώματα αυτά όμως δεν μας προβληματίζουν, επειδή ξέρουμε ότι τίποτα κακό δεν μας συμβαίνει και ότι μετά από λίγο θα σταματήσουν και το σώμα μας θα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Αντίθετα, στην κρίση πανικού το άτομο πιστεύει ότι τα συμπτώματα αυτά διαρκούν πολλή ώρα, νιώθει ότι είναι αβάσταχτα και φυσικά του προκαλούν φόβο. Είναι σημαντικό επομένως να γνωρίζει ότι μια κρίση πανικού δεν είναι επικίνδυνη δεν διαρκεί πολλή ώρα (μόνο μερικά λεπτά) και, όσο οδυνηρή κι αν του είναι ως εμπειρία, μπορεί να την αντέξει.

Ποιος μπορεί να εμφανίζει διαταραχή πανικού;

Οποιοσδήποτε μπορεί να υποφέρει από διαταραχή πανικού, μολονότι στις γυναίκες η συχνότητα εμφάνισης είναι διπλάσια ή τριπλάσια απ’ ότι στους άνδρες.

Σε ποιες ηλικίες πρωτοεμφανίζεται;

Η διαταραχή πανικού μπορεί να ξεκινήσει σε διάφορες ηλικίες, συνήθως όμως εμφανίζεται ανάμεσα στην όψιμη εφηβεία και στην ηλικία των 35 ετών, χωρίς να αποκλείεται η έναρξη της κατά την παιδική ηλικία ή μετά το 45ο έτος. Συνήθως έχει χρόνια πορεία με υφέσεις και εξάρσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει χρόνια, συνεχής και σοβαρή συμπτωματολογία.

Όταν έχω κρίση πανικού, η καρδιά μου χτυπά πολύ δυνατά. Μπορεί να πάθω καρδιακή προσβολή;

Πολλά άτομα με διαταραχή πανικού συγχέουν τα συμπτώματα τους με εκείνα της καρδιακής προσβολής. Η διάγνωση της διαταραχής πανικού γίνεται μόνο ύστερα από ένα πλήρη ιατρικό έλεγχο για να αποκλειστεί η καρδιακή ασθένεια. Αν ανησυχείς για την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, κάνε μια επίσκεψη στο γιατρό σου. Παρέχοντας του όλες τις δυνατές λεπτομέρειες σχετικά με τα σωματικά και ψυχικά σου συμπτώματα θα διασφαλίσεις μια ικανοποιητική διάγνωση. Η διαταραχή πανικού σε καμιά περίπτωση δεν προκαλεί καρδιακή προσβολή. Χρήσιμο ωστόσο θα ήταν, όταν διαπιστώσεις έντονα συμπτώματα άγχους συνοδευόμενα από τα σωματικά συμπτώματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω, να επισκεφθείς και έναν κλινικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο ώστε να λάβεις μια πληρέστερη διάγνωση.

Η κρίση πανικού μου συνέβη για πρώτη φορά μετά από μια πιεστική ημέρα στη δουλεία. Αν αποφύγω το στρες, θα εξαλειφθούν οι κρίσεις;

Πολλά πράγματα μπορούν να πυροδοτήσουν μία και μόνο κρίση πανικού. Η διάγνωση της διαταραχής πανικού όμως γίνεται μόνο αν το άτομο παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια με τα συμπτώματα που έχουν ήδη αναφερθεί. Αν βιώνεις επανειλημμένα κρίσεις πανικού, αποφεύγοντας απλώς τις καταστάσεις που τις πυροδοτούν δεν θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού είναι απαραίτητη η θεραπευτική παρέμβαση.

Τι πρέπει να κάνω αν καταλάβω ότι έχω διαταραχή πανικού;

Αν νομίζεις ότι έχεις συμπτώματα διαταραχής πανικού, μπορείς να επισκεφτείς έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία ειδικευμένο στη γνωσιακή – συμπεριφοριστική ή στη συμπεριφοριστική θεραπεία. Ο ειδικός θα αξιολογήσει αν χρειάζεται να σου χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή. Αν το άγχος είναι ιδιαίτερα έντονο και αποδιοργανώνει τις καθημερινές σου δραστηριότητες (επάγγελμα, κοινωνικές εκδηλώσεις κ.α.), η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σε βοηθήσει στα πρώτα στάδια της θεραπείας.

Μερικές φορές ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί αμηχανία ή και ντροπή μιλώντας στον ειδικό για τις κρίσεις πανικού. Η δυσκολία αυτή είναι φυσιολογική. Ίσως σου φαίνεται ότι είναι τρελό ή παράλογο και ότι συμβαίνει μόνο σε σένα. Να ξέρεις όμως ότι εμφανίζεται και σε άλλους ανθρώπους και ο ειδικός θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες σου. Όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, η διαταραχή πανικού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε ποσοστό 70% έως 90%. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση μερικές μόλις βδομάδες ή μήνες αφότου ξεκινήσουν τη θεραπεία.

Τι είναι η αγοραφοβία;

Στην αγοραφοβία το άτομο νιώθει έντονο άγχος για μέρη ή καταστάσεις από όπου η διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη (ή να προκαλεί αμηχανία) ή που δεν υπάρχει δυνατότητα βοήθειας σε περίπτωση απροσδόκητης κρίσης πανικού ή απροσδόκητων συμπτωμάτων που προκαλούν δυσφορία (π.χ. ζάλη, ταχυκαρδία, δύσπνοια κ.λπ., τα οποία όμως δεν είναι αρκετά για να γίνει διάγνωση της διαταραχής πανικού). Σε μερικές περιπτώσεις το άτομο μπορεί να αποφεύγει κάποια μέρη, χωρίς όμως να αποδίδει αυτή τη συμπεριφορά στο φόβο του για τα σωματικά του συμπτώματα. Για παράδειγμα, ενδέχεται να αποφεύγει να βρίσκεται μόνο του μακριά από το σπίτι (ή και μόνο του μέσα στο σπίτι), να είναι μέσα σε πλήθος, να στέκεται στην ουρά, να περνάει πάνω από γέφυρα, να ταξιδεύει με λεωφορείο, τρένο, αυτοκίνητο κ.λπ. Συχνά επίσης μπορεί να χρειάζεται την παρουσία συνοδού για να βρεθεί σε χώρους και καταστάσεις που φοβάται.

Πως συσχετίζεται η αγοραφοβία με τις κρίσεις πανικού;

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εμφανίζουν κρίσεις πανικού είναι πολύ πιθανό να περιορίζουν τις δραστηριότητες τους επειδή φοβούνται για μια νέα κρίση. Μπορεί να περιορίζουν τις εξόδους τους, να αποφεύγουν μέρη με πολύ κόσμο, να φοβούνται να μείνουν στο σπίτι ή να βγουν έξω μόνοι τους για να πάνε ακόμη και μέχρι το περίπτερο που είναι ακριβώς απέναντι από το σπίτι τους. Εξαιτίας των κρίσεων πανικού πολλοί εγκαταλείπουν και την εργασία τους, άλλοι περιορίζουν στο ελάχιστο ακόμη και δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση (σεξ, αθλητισμό, χορό), και περισσότερο αυτές που προκαλούν σωματικά συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της κρίσης πανικού (εφίδρωση, ταχυπαλμία, λαχάνιασμα).

Τα παραπάνω είναι συμπτώματα αγοραφοβίας. Η αγοραφοβία σχετίζεται με τον πανικό. Αν το άτομο έχει πάθει μια κρίση πανικού κάπου, συνδέει το συγκεκριμένο μέρος με τη δυσάρεστη εμπειρία και αρχίζει να αποφεύγει τόσο αυτό όσο και άλλα μέρη με παρόμοια χαρακτηριστικά (π.χ. αν κάποιος είχε μια κρίση πανικού στο λεωφορείο, μπορεί να αρχίσει να αποφεύγει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την οδήγηση και τα ταξίδια. Αν πάλι είχε μια κρίση πανικού στο σούπερ μάρκετ, μπορεί να αποφεύγει όλα τα μέρη όπου υπάρχει πολύς κόσμος). Σκοπός αυτής της αποφυγής είναι είτε να «προλάβει» μια νέα κρίση πανικού είτε να προστατέψει τον εαυτό του από κάτι κακό (καρδιακή προσβολή, απώλεια ελέγχου) είτε να μη ρεζιλευτεί.

Συχνά η αγοραφοβία εμφανίζεται μέσα στον πρώτο χρόνο από την έναρξη των κρίσεων πανικού. Η πορεία της δεν ταυτίζεται απαραίτητα με εκείνη των κρίσεων πανικού. Μπορεί να υποχωρεί ταυτόχρονα με τις κρίσεις πανικού, μπορεί όμως και να συντηρείται παρά την απουσία τους. Βεβαίως υπάρχει και η πιθανότητα αγοραφοβίας χωρίς ιστορικό διαταραχής πανικού, αν και ως διάγνωση είναι ιδιαίτερα σπάνια.

Από τότε που ξεκίνησαν αυτά τα συμπτώματα δεν έχω διάθεση για τίποτα. Τι μπορεί να μου συμβαίνει;

Οι κρίσεις πανικού ή/και η αγοραφοβία ωθούν τους ανθρώπους να περιορίσουν τις δραστηριότητες τους επειδή έχουν πολύ πεσμένη διάθεση και δεν ευχαριστιούνται τα πράγματα που τους ικανοποιούσαν στο παρελθόν. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να είναι ενδεικτικά της κατάθλιψης που συχνά συνοδεύει τη διαταραχή πανικού και την αγοραφοβία.

Είναι σημαντικό να συζητήσεις αυτά τα θέματα με το θεραπευτή σου, για να είναι ξεκάθαρο και σε αυτόν και σε σένα ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα σου, ώστε να σχεδιαστεί η κατάλληλη θεραπεία. Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή θα νιώσεις καλύτερα σε μερικές μόλις βδομάδες.

Πως θεραπεύονται η διαταραχή πανικού και η αγοραφοβία;

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές. Πολλοί πιστεύουν ότι για να ξεπεραστούν τα συμπτώματα αρκεί η θέληση. Τα συμπτώματα ωστόσο δεν εξαφανίζονται από μόνα τους. Υπάρχουν θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί μέσω ερευνών, οι οποίες αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των διαταραχών.

Οι αγχώδεις διαταραχές αντιμετωπίζονται με δύο τρόπους: με συγκεκριμένα είδη ψυχοθεραπείας ή/και με φαρμακευτική αγωγή. Στην αντιμετώπιση με ψυχοθεραπεία εφαρμόζονται συνήθως η γνωσιακή – συμπεριφοριστική και η συμπεριφοριστική θεραπεία.

Η φαρμακευτική αγωγή, από την άλλη, έχει άμεσα βραχύχρονα αποτελέσματα και ενδείκνυται κυρίως όταν υπάρχει αποδιοργάνωση εξαιτίας του έντονου άγχους και πολύ περιορισμένη λειτουργικότητα. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ανακουφιστεί από το έντονο άγχος και στη συνέχεια να ακολουθήσει μια ψυχοθεραπεία η οποία θα επιφέρει τα επιθυμητά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ποια είναι τα στάδια της γνωσιακής – συμπεριφοριστικής θεραπείας για τη διαταραχή πανικού και την αγοραφοβία;

 • Εξήγηση της διαταραχή πανικού και της αγοραφοβίας σύμφωνα με τις αρχές του γνωσιακού – συμπεριφοριστικού μοντέλου.
 • Διερεύνηση των προσωπικών εξηγήσεων και ερμηνειών του θεραπευόμενου για το πρόβλημα του.
 • Ημερολόγιο καταγραφής σκέψεων και συναισθημάτων, προκειμένου ο θεραπευόμενος να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών.
 • Γνωσιακή αναδόμηση.
 • Χαλάρωση και ασκήσεις αναπνοής.
 • Προβολή σε μικροπανικούς με υπεραερισμό.
 • Απόσπαση προσοχής.
 • Συστηματική έκθεση.

Πως μπορώ να έχω μεγαλύτερο κέρδος από τη θεραπεία;

 • Βρες έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας με εμπειρία στη θεραπεία αγχωδών διαταραχών.
 • Προετοίμασε σημειώσεις πριν τα ραντεβού σου με το θεραπευτή.
 • Μελέτησε βιβλία αυτοβοήθειας σε συνδυασμό με τη θεραπεία. Μην αμελείς να ολοκληρώνεις τις εργασίες που σου ανατίθενται για το σπίτι.
 • Ο θεραπευτής θα φροντίσει να σου εξηγήσει τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στη θεραπεία. Αν παρ’ όλα αυτά υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνεις, δεν θεωρείς χρήσιμο ή δεν συμφωνείς, μην διστάσεις να το αναφέρεις. Μερικές φορές είναι φυσιολογικό να νιώθεις αμηχανία ή ντροπή, το ίδιο νιώθουν και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται σε θεραπεία.

Τι να κάνω κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού;

Να θυμάσαι ότι οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες και ότι για να τις ξεπεράσεις είναι πολύ σημαντικό να μένεις στην κατάσταση που φοβάσαι ή στην οποία εμφανίζεται η κρίση πανικού. Μετά από ελάχιστα λεπτά τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν, όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικά απειλητική κατάσταση (θυμήσου το παράδειγμα με το αυτοκίνητο). Το πρόβλημα δε λύνεται με τη φυγή ή με την αποφυγή των καταστάσεων που φοβάσαι, αλλά αντίθετα εντείνεται. Στην αρχή θα σου φαίνεται αδύνατο και εξαιρετικά επώδυνο να παραμένεις στην κατάσταση που σου προκαλεί φόβο. Γι’ αυτό προσπάθησε να ξεκινήσεις με καταστάσεις στις οποίες τα συμπτώματα του άγχους και του φόβου σου δεν είναι τόσο έντονα και μπορείς να τα αντέξεις. Μείνε εκεί για τουλάχιστον 20 λεπτά χωρίς τα συνηθισμένα βοηθήματα (χάπια, νερό κ.λπ.). Θα διαπιστώσεις ότι τα συμπτώματα υποχώρησαν, τίποτα κακό δεν σου συνέβη και τελικά μπορείς να αντέξεις και να αντιμετωπίσεις ικανοποιητικά την κατάσταση.

Ίσως μόλις αυτό που διάβασες να σε αναστάτωσε αρκετά. Αυτή είναι όμως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που είχαν το ίδιο πρόβλημα. Ο ψυχοθεραπευτής σου θα σε βοηθήσει και θα σε στηρίξει στην προσπάθεια σου να αντιμετωπίσεις τη δυσκολία σου. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η αερόβια άσκηση (π.χ. τρέξιμο, κολύμπι) μπορεί να είναι βοηθητική. Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη, τα ναρκωτικά και η υπερβολική χρήση φαρμάκων μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διαταραχής.

Τι πρέπει να θυμάμαι;

 • Μολονότι τα αισθήματα και τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ τρομακτικά, δεν είναι επικίνδυνα.
 • Αυτό που βιώνεις είναι απλώς μια υπερβολή των φυσιολογικών σωματικών σου αντιδράσεων του στρες.
 • Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού προσπάθησε να σκεφτείς ότι δεν σου συμβαίνει τίποτα επικίνδυνο και ότι αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα θα αρχίσουν σε λίγο να υποχωρούν. Δοκίμασε να «αποσπάσεις» την προσοχή σου από τα σωματικά σου συμπτώματα παρατηρώντας το χώρο γύρο σου, τα ρούχα που φορούν οι άλλοι, τα αντικείμενα που υπάρχουν το περιβάλλον. Σύντομα θα διαπιστώσεις ότι τίποτα κακό δεν σου συνέβη και ότι τα συμπτώματα έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν.
 • Μην κατηγορείς τον εαυτό σου αν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα σου χωρίς βοήθεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται ειδικό, ο οποίος θα τους βοηθήσει να ξεκινήσουν με απλά και εύκολα βήματα.

 Τι να διαβάσω για να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Στα ελληνικά κυκλοφορεί ένα σημαντικό βιβλίο αυτοβοήθειας των D. Silove & V. Manicavasagar, με τίτλο «Ξεπερνώντας τον πανικό». Υπάρχουν επίσης βιβλία που ενημερώνουν σχετικά με τη διαταραχή και περιγράφουν τη θεραπεία. Προτείνεται το βιβλίο του Θ. Καλπάκογλου, «Άγχος και πανικός: Γνωσιακή Θεωρία και θεραπεία».

Μια ενδιαφέρουσα περιγραφή της διαταραχή μπορεί κανείς να βρει στα βιβλία ανθρώπων που έζησαν την εμπειρία της και θεραπεύτηκαν με τη βοήθεια της γνωσιακής – συμπεριφοριστικής θεραπείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται το βιβλίο του Κ. Παπαγιώργη, «Σύνδρομο αγοραφοβίας», και το βιβλίο της Π. Φωκά, «Οι καρδερίνες είναι πουλιά αποδημητικά (Στο κλουβί του φόβου)».

Απόσπασμα από το βιβλίο:

Ευθυμίου, Κ., Μαυροιδή, Αθ., Παυλάτου, Ε. & Καλαντζή -Αζίζι, Α. (2006). Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας. Ένας οδηγός για τις ψυχικές διαταραχές και την αντιμετώπιση τους. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα

Cloud Tags

Event Calendar

February 2019
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Newsletter

Eγγραφείτε και ενημερωθείτε για τα εργαστήρια, τις ομάδες, τις διαλέξεις και για επερχόμενα συμβουλευτικά άρθρα.